Detta hade jag gjort om jag vann 1 000 000 kronor

Låg och drog mig i sängen, jag verkligen njöt av min lediga dag. Plötsligt ringer det på telefonen, vem ringer klockan 8:00? det var från jobbet och de behövde förstärkning.. Neeeeej!!! Det var den enda tanken jag hade. Vädret hade lovat 23 grader och sol, men chefen övertalade mig genom att bjuda på frukost och en trisslott. Så jag steg upp, duschade, borstade tänderna lite snabbt och hämtade longboarden. Är inte så långt till jobbet, och då känns det bättre i själen att ta ett miljövänligt transportmedel. Väl framme på jobbet så hade chefen dukat upp frukost för alla medarbetare. Flingor, smörgåsar, olika pålägg.. Trodde chefen hade fått fnatt nästan. Men sen berättade hon att hon ska bli mormor och därför var lite extra snäll. Efter att vi hade ätit, så gick alla och började jobba.

Jag ångrade mig lite när jag kom till mitt arbetsbord med alla nya layouter och allt som skulle ordnas med.
Dock så började jag och mina kollegor att jobba och hålla på och trassla oss fram och tillbaka. Skickades lappar fram och tillbaka till programmerarna som skulle se till att allt blev snyggt. Jag blev tyst för en stund och kollade ut genom fönstret, då såg jag min chef komma med sin bil och parkerade. Hon vinkade upp till mig, ojj vad brottom jag fick tillbaka till arbetet. Men hon kom fram till mig och bad om ursäkt att jag blev hitsläpad på min lediga dag, sen gav hon mig en trisslott som hon lovade. Jag tänkte inte så mkt på den, utan jag la den i väskan och glömde av den. Arbetsdagen led mot sitt slut och jag började packa ihop för att åka hem. Sa hejdå till allihopa och tog fram min fina bräda.

Väl hemma började göra det jag hade planerat att göra. Tog fram en kall läsk ur kylen, en kudde, solskyddsfaktor och en tidning och la mig i hängmattan. Slummrade till en stund, sen kom min kära mor som nyligen blivit pensionär med lite nybakade bullar. Blev en kort mysig fika innan min kära pappa kom och hämtade henne.  Jag gick in och satte på tv:n en stund, och då kom reklamen "Plötsligt händer det" med triss. Då kom jag på att jag hade min i väskan, så jag gick och hämtade den. Förväntade mig inte så mkt kanske en 50-lapp i vinst. Så jag började skrapa, fick 2 på 50, sen 2 på 500 och hade 2 på 100.000:- och hade 2 rutor kvar att skrapa, och PLÖTSLIGT HÄNDER DET 3 stycken på 100.000:- Jag var helt chockad. Visste inte vad jag skulle ta mig till. Sen skrapade jag x rutan och där var det x10.

Hela mitt liv blev annorlunda från och med det ögonblicket.. Jag var helt till mig. Började tänka på vad jag skulle göra med alla dessa pengar. Men jag visste inte vad.
Så jag satte mig ner och skrev mina drömmar, och det jag önskade att göra var en längre resa, en ny cykel, en ny longboard, en kamera och en billig bil. Det tänkte jag skulle kosta 200.000:- Men resten av pengarna då tänkte jag? vad ska jag göra med dessa? Så beslöt mig för att spara 100.000:- Nu var jag uppe i 300 tusen.

Men innan jag drog förhastade slutsatser beslöt jag mig för att ringa och kolla så att detta stämde, kunde jag? en vanlig svensk medborgare vinna så mycket pengar? klockan var inte så mycket, så provade att ringa. Och det stämde. LOTTEN VAR ÄKTA! Så jag fortsatte min lista.

Bestämde mig för att ringa min mor, pratade bara lite allmänt med henne bara. Vi började prata om vad hon och pappa ville mest i sitt liv, det var att huslånet skulle bli avbetalt så dom kunde renovera köket och vardagsrummet och sen att dom skulle vilja åka till spanien i en månad. Så jag frågade lite oskyldigt hur mkt det var kvar på huslånet och renovationen skulle kosta. I runda summor 400 tusen.

Där fick jag ett nytt ställe att lägga lite pengar. Min mor och far har ju ändå matat mig och gett mig husrum fram tills jag var 22. Så det vore väll det minsta jag kunde ge dem? Men jag sa inget, det skulle bli en överraskning tänkte jag. Nu har jag 300 tusen som jag ska använda, 400 tusen till min mor och min far. Resten av pengarna då? vad ska jag göra med dem? tankarna gick i snurr. Flera dagar efteråt visste jag fortfarande inte.

Dock så en dag på jobbet så läste jag i tidningen om en ideell fritidsgård som några kyrkor driver. Att den skulle lägga ner. NEJ tänkte jag, det är ju fritidsgården jag brukade gå till när jag var tonåring. De som jobbar där är jättetrevliga, ingen tar ut någon lön eller något. Så jag tog en sväng dit efter jobbet och frågade varför dom skulle stänga igen, svaret jag fick var - "Lokalerna är i dåligt skick, och kommunen vågar inte gå in med pengar då det är kyrkor som drivit stället" Så jag frågade vad det var som var dåligt - "Golvet och taket behöver bytas, det blev vattenskadat sen i vintras när snön smälte".
Att reparera allt skulle kosta ca 450.000:-

Jag hade ju bara 300 tusen kvar att röra mig med. Så jag började kampanja på min fritid med att samla ihop 150.000:- Men jag berättade aldrig om min insats på resten. Folk började engagera sig mer och mer, efter ca 2 veckor började även företag gå in med pengar. Efter 3 veckor hade vi fått ihop 120 tusen, jättebra tyckte kyrkorna, men de undrade hur det skulle gå att få ihop resten av pengarna. Då gav jag dem utmaningen att få ihop 30 tusen.

6 veckor efter att jag började insamligen hade vi fått ihop de 150.000 som behövdes. Men kyrkorna var skeptiska till att få in resten av pengarna som behövdes. Så jag bad dom ordna en grillfest och bjuda in alla ungdomar och även de kommunala politikerna. Där tog jag mig friheten till att fråga ut politerna vad de hade i tankarna när dom inte ville hjälpa till med att hålla uppe en framgångsrik fritidsgård. Blev lite besviken, för dom hade inga raka svar. Sen hade vi en öppen disskution med alla som var där, politikerna var lite emot att fritidsgården skulle vara kvar "Det var för dyrt" Medan ungdomarna tyckte det vore jättekul om den var kvar. Dom kände att de hade någon att prata med, och något att vettigt att göra på kvällarna än att vara ute på stan och dricka.
Samma sak gällde mig när jag var i tonåren, fritidsgården gav mig möjlighet att göra något vettigt av min fritid.
Jag bad alla vara tysta för en liten stund, jag sa att jag skulle visa ett diagram. Men egentligen gick jag in bakom scenen och hämtade en jätttteeee stoor check på resterande pengar. Men innan jag visade vad det var sa jag ensam kan man inte rädda världen men alla kan göra något. Och tog fram checken.

Ungdomarna skulle nu få ha kvar sin fritidsgård. Min mor och far fick sitt hus renoverat. Jag fick mig en resa och en fin cresent cykel.

Historian är påhittad för er som undrar. Dock vill jag bara säga detta Att ge är mycket bättre än att få.
Är du lycklig i dig själv, är du glad med det du har? Skänk det du kan till välgörenhet. Hade jag haft 300.000:- hade jag säkerligen skänkt en stor del till välgörenhet.backplate_tavling_april2012_500x154.png Om du inte vinner en miljon kan du iallafall spara pengar genom att jämföra bolåneräntor på Compricer.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0